Filosofien

Baggrund

Thomas Lind-Holm er opflasket med travet på Bornholm og været aktiv udøver af sporten i over 40 år. Selvom han flyttede til København og boede der i ca. ni år, var han en del af sporten på klippeøen. Udover at rejse til Bornholm i tide og utide for at være en del at sporten derovre, var Lind-Holm en ivrig stakit kusk på Lunden.

I 1995 flyttede Thomas Lind-Holm fra København til Jylland og boede det første år hos hans gode kammerat, travtræner Bent Svendsen. Bent sørgede for at han sammen med Skive Trav og de andre travbaner i Jylland kom med på den årlige tur til Eliteloppet, som traditionen bød sig på det tidspunkt.

Oplevelsen af at komme til Eliteloppet var stor – meget stor. Oplevelsen af de fantastiske heste og den fornemmelse af professionalisme og den bevågenhed travsporten havde, var helt ekstraordinær. Noget som enhver travsportselsker gerne ville være med i. Disse ture til Stockholm var, uden han egentlig tænkte over det på det tidspunkt, grobunden for drømmen om, at man en dag skulle arbejde på at være en del af denne sport events.

Der var en del danske heste og kuske med. Og samtidig løb der en dygtig dansk sportschef i form af Klaus Koch (lidt forvirret måske) rundt som var primus motor for dette store show. Så hvorfor kunne man så ikke selv være med.??

Disse oplevelser var startskuddet, ud over hændelserne beskrevet under ”Historien”, til at opdrætte heste som kunne klare sig i den nordiske konkurrence.

Kvaliteten på Stutteri Dust

På Stutteri Dust er målet at avle heste af en vis kvalitet. Stutteriet har i perioden fra 1998 og frem høstet mange erfaringer som grundlag for stutteriet idag. Derfor har stutteriet indkøbt følhopper af en kvalitet, som man forventer kan skabe heste af høj brugsvædi for ejerne. Målet er at hestene skal have klasse til at være med ved de største stævner i Skandinavien.

Stutteriet forsøger at levere et rå materiale i form af en plag på mellem 12 og 18 måneder til hesteejere, som har høj genetisk værdi og opvokset under optimale forhold.

Hvordan laver man så opdræt af en høj kvalitet – det er der mange meninger om – Stutteri Duet har deres. Stutteriet har fokus på hestens oprindelig måde at opvokse på – derfor tror man på løsdrift under kontrollerede former. Dvs. at selvom plagene går ude døgnet rundt, året rundt så er de i hænder to gange om dagen, hvor de bindes op og fodres.

Hestene fordres individuelt og det kan kun gøres ved nøje overvågning af den enkelte hests udvikling. Opbindingen har en gavnlig effekt på plagen, både at de i en tidlig alder lærer at stå og være tålmodige og samtidig giver opbindinen en ro hos hesten, når den skal spise og ikke skal slås om maden.

Stutteriets fodre med Krafft foder to gang om dagen og der er altid fri adgang til wrap-hø.

Wrap-høet er af høj kvalitet med et passende indhold af protein og miniraler – lavet ud fra samme skabelon hvert år. I perioden ultimo maj – primo juni laver stutteriet hø alt efter hvad vejr og vind tillader. Det betyder at wrap-høet har et højt indhold af protein og mineraler som kommer hestene rigtigt til gode om vinteren.

Stutteri Dust har blandt andet græsfolde på 600 meters længde, hvor hestene kan tumle på hele året, uden nogen form for mudder, da jorden er sandholdig og kan tage store mængder af vand. Det betyder at gruppen af plage er ualmindelig aktive i løbet af vinteren og får brændt en masse energi af ved frivillig leg i gruppen. På den måde får de bygget en stor vel muskuløs krop op.

Visionen hos Stutteri Dust

Stutteri Dust har en drøm om at kunne avle travheste som kan være med i de nordiske konkurrencer – at være med i de danske, norske og svenske årgangsløb. Og samtidig bygge et navn op omkring stutteriets produkt, som har anerkendelse og et prædikat for kvalitet.

Det er stutteriets vision at hestenes første levetid både genetisk og opvækst er så tæt på det optimale ud fra stutteriets principper. Hvad der så sker med hesten efter den har forladt stutteriet har man naturligvis ingen indflydelse på.

Stutteriet sælger hestene både på auktioner og marken. Som opdrætter kan det være meget svært at prisfastsætte sine egne heste og man har vel også en tendens til at forelske sig lidt i sine egne. Stutteri Dust finder det overordentlig vigtigt, når vi prisfastsætter en hest, at det hverken er prisen på hoppen eller hingsten (produktionsomkostningen), der skal bestemme prisen på plagen. Derimod forsøger man at kigge på plagen som helhed set ud fra eksteriør, intelligens, villighed, fysik og selvfølgelig dens gener. Se individet efter og blande det med den erfaring man har med tidligere afkom og derved bedømme tegningen på hvad det kan blive til.

At købe en plag er både en stor, dyr og svær beslutning. Stutteriet er tilhængere af at avle tidlige heste – det vil sige at satse på gener der har vist at de har præsteret senest som treåring . Den kommende træning af hesten spiller en stor rolle og man kan ikke bare konkludere ud fra andre afkoms præstationer om det er en tidlig hest. For at opnå det fulde billede er man nød til få et overblik over hvem der har haft hesten og derved få et indblik i hestens ”historie”

At føre en hest frem og gøre den klar til start er en bekostelig affære. Derfor mener stutteriet at ved at avle tidlige heste at der en mulighed for at ejeren indenfor en rimelig periode på et til halvandet år kan få svar på om hesten har det talent som man forventede/drømmede om da man besluttede sig for at købe plagen. Dermed ikke sagt at hesten skal være til start, men en træner ved i langt de fleste tilfælde hvad han/hun har arbejdet med og kan give en vurdering af hesten.

Stutteriets heste ligger i den dyre ende – men omvendt så forsøger man som nævnt at avle tidlige heste som derved i sidste ende kan spare ejeren for omkostninger. Endvidere så tror stutteriet på at Dust-heste for fremtiden kommer at gøre en forskel og derved så kan nogle hesteejere gøre et køb som de har drømme og minder om, resten af livet.

Heldigvis er det sådan at man indenfor travsporten ikke kan købe sig til succes. Der skal en hvis portion dygtighed, flid, erfaring og held til at lykkedes. Men at erhverve sig en plag med det rette eksteriør og gener gør ikke målet og drømmen sværere at nå.

Fra føl til plag

Stutteriet bestræber os på at få føl tidligt på året det vil sige februar, marts eller april. Det er en bevidst strategi for stutteriet vil gerne avle tidlige heste. At få føl så tidligt har både positive og negative sider. Hvis man skal starte med det negative så giver det rigtig meget ekstra arbejde, fordi føllene ikke bare kan gå ude på fold sammen med deres mor, idet det vil være for koldt for føllet. Stutteri Dust finder det meget vigtigt at hestene allerede samme dag det er kommet til verden skal ud og løbe sammen med deres mor i folden. Dette er vigtigt for både hoppe og føl. Stutteriet mener at jo mere føllet har mulighed for at røre sig når de er kommet til verden jo bedre.

Vores folingsboke er 50m2 og fra dem er der adgang til en fold som er indhegnet som en stor boks. Det har den fordel at selv på kolde dage så kan mor føl komme ud og være i læ fra vinden og med blot lidt sol kan de gå ude det meste af dagen. En anden side effekt man får at få tidlige føl er at de fra start af er i hænder hver dag og på den måde er meget mere vant til at omgås mennesker.

Når vejret tillader det i maj måned og græsset er godt begynder de at gå ude hele døgnet og bliver taget på stald en gang om dagen for at blive tilført mineraler mv. På stutteriet gør man meget ud af at have gode græsmarker (læs herom andet sted) for det er det mest naturlige for hesten at spise.

Når føllet når en alder af minimum seks måneder tages føllet fra moderen. Der går altid en af de voksne hopper sammen med føllene de første måneder, for på den måde har flokken meget bedre ro og samtidig er der en “voksen” til at opdrage på “børnene”.

Hopper og hingste går sammen så lang tid som muligt. Men når sommeren nærmer sig skiller man hopper og hingste fra hinanden.

Plagene bliver succesivt gjort klar til auktion ved at de kommer på stald for at blive håndteret. Stutteriet bruger horsewalkeren meget hvor de går en halv til en hel time om dagen.

Valget af følhopper generelt

Stutteri Dust har bevidst valgt at satse amerikanske følhopper. Det eneste alternativ for Thomas Lind-Holm ville være at have franske hopper. Men Lind-Holm har ikke nok forstand/kendskab til fransk travsport til at udvælge hopper til avl. Det er vigtigt at kende stammerne bagved samt sætte deres resultater ind i en kontekst. Endvidere er franske heste noget senere i udviklingen og ligesom bygget på et andet fundament end den amerikanske.

Når stutteriet vælger følhopper til stutteriet har man en fast strategi. Hopperne skal minimum i 2. eller 3. led  have en mor som har avlet væddeløbere i verdensklasse. Faderen til følhoppen skal høre til den øverste elite og helst have vist at den er en god morfar. Der har været mange gode hingste som senere i avlen har vist sig at have begrænset succes som morfar. Endvidere er det vigtigt at moderen selv har løbet eller vist en eller anden form for talent.

Stutteriet er pt inde i et generationsskifte og i stedet for at købe nyt materiale har vi besluttet os for at vore egne stamhopper som nu er taget ud af produktion eller skal taget ud af produktion, vil være det fremtidige hoppe materiale. Det handler om hopperne: Savvy Yankee, Miss Possessed, Affinity og Alexia Ås.

Når Thomas Lind-Holm vurdere hopper på eksteriør, skal hoppen have en vis størrelse og må helst ikke være under 1,60 i stang – og hoppen skal gerne have en længde der er to til fem centimer længere end den er i stang. Hoppen skal som en selvfølgelighed være ret stillet – men Lind-Holm er ikke fanatisk på dette punkt.

Stutteriets følhopper er beskrevet under fanen “Følhopper”.

Generelt omkring valget af avlshingst

Som opdrætter er et af de store spørgsmål under vinteren – hvilken hingst skal man anvende til hopperne i den kommende sæson. Stuttieri Dust har fire parametre, som vejer tungt hos dem:

  • kan stutteriet generelt lide hingsten og dens karriere
  • afstamningen herunder indavlskoefficient det kommende afkom vil få og som gerne må være høj hos stutteriet
  • eksteriør – har stutteriets hopper nogle tendenser som vi gerne undgår, er det vigtigt at hingsten både selv og de tidligere afkom ikke har haft tendens de samme ting.
  • forventningerne til markedet om to år, når plagen skal sælges – er prisen på hingsten fornuftig set i de afsætningsmuligheder der er.

Som regel går stutteriet efter amerikanske hingste – men man er ikke bundet af en fast strategi.